Campagne deelauto zkt. dorp is een groot succes

Klimaatcoach Emilie De Witte

“De inwoners van Zuid-Oost-Vlaanderen reageren enthousiast. De campagne toont ons de weg voor uitbouw van deelmobiliteit in de regio”

De inwoners uit de 149 deelgemeenten in het werkingsgebied van SOLVA hebben hun stem laten horen. Zij hebben via de campagne ‘Deelauto zoekt dorp’ aangegeven waar ze in hun dorp een deelauto zouden willen en wat hun motivatie is om een deelauto te gebruiken.

In september lanceerde SOLVA in samenwerking met Valckenier Share de campagne ‘Deelauto zoekt dorp.’  Via de campagne konden particulieren, organisaties, professionelen,… kortom iedereen die wil genieten van een autodeelsysteem en overtuigd is dat er een standplaats in zijn buurt moet komen, een gemotiveerde aanvraag indienen en een locatie voorstellen.

De resultaten van de campagne tonen aan dat de inwoners gewonnen zijn voor het uitbreiden van het aantal deelauto’s in onze regio.  81% geeft aan dat ze een deelauto zouden gebruiken als er een standplaats dicht bij huis is.  

“In mijn situatie zijn de standplaatsen met deelauto’s nog vrij ver van mijn woonplaats. Er mogen zeker nog extra deelauto’s bijkomen,” getuigt autodeelgebruiker Bert De Somviele uit Geraardsbergen.”

55% overweegt een deelauto te gebruiken omdat het beter is voor het klimaat. En voor 37% is ook het financiële voordeel een motivatie om gebruik te maken van deelauto’s.

Meer dan 1 op 4 overweegt om hun eigen wagen te vervangen door een deelwagen.

Vooral de inwoners van Sint-Lievens-Houtem, Oosterzele en Geraardsbergen hebben aangegeven dat ze een standplaats bij hen in de buurt willen.

Onder de titel “Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar” wil de Vlaamse Overheid lokale besturen stimuleren om per 1000 inwoners 1 toegangspunt voor een koolstofvrij deelsysteem te voorzien tegen 2030. Met de campagne “Deelauto zoekt dorp” kan SOLVA de lokale nood nog beter in kaart brengen en buurtgerichte initiatieven ondersteunen” verduidelijkt de voorzitter van SOLVA Fernand Van Trimpont.

In de regio Zuid-Oost-Vlaanderen groeide het autodeelsysteem van intercommunale SOLVA en Valckenier Share sinds 2020 uit tot een groot succes.  Valckenier Share investeert naar aanleiding van de campagne in 3 extra deelauto’s die op zoek gaan naar een geschikte thuis in onze regio.

“Bij Valckenier geloven we sterk in het groeiende potentieel van autodelen. Carsharing is gemakkelijk, laagdrempelig en milieuvriendelijk. Met dit initiatief wilden we als lokale mobiliteitsaanbieder de nood aan autodelen in gemeenten en centrumsteden waar vandaag nog geen deelauto aanwezig is, faciliteren. “ stelt Femke Valckenier van Valckenier Share.

SOLVA en Valckenier Share zullen nu in overleg met de lokale besturen de mogelijkheden verder onderzoeken. Want naast een geschikte locatie moeten ook de mogelijkheden van laadinfrastructuur en een voorbehouden parkeerplaats worden bekeken.

Je vindt vandaag al autodeellocaties in 18 gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen. Het gaat zowel om particulier autodelen als over autodelen via een aanbieder. De precieze locaties van het deelaanbod in Zuid-Oost-Vlaanderen kan je snel en eenvoudig raadplegen via de autodeelkaart van www.autodelen.net

SOLVA

Valckenier Share

Valckenier SHARE is een autodeelsysteem dat actief is in de ruime regio rond Aalst en onderdeel van het samenwerkingsverband Share4Mobility

Contact

Emilie De Witte

2022 © SOLVA

Disclaimer en Privacy

Maatschappelijke zetel en correspondentieadres:

Gentsesteenweg 1 B
9520 Sint-Lievens-Houtem

Tel. 053/64 65 20